fbpx
06 11 50 71 98 sales@homeshaked.nl

COCKTAIL TOOLS

Voor het maken van de perfecte cocktail ga je natuurlijk de juiste tools nodig hebben. Hier zie je welke tools er zijn en leggen we je uit waar deze voor gebruikt worden.

Boston Shaker

Bestaand uit een Tin (links) en Mix Glas (rechts). De boston shaker wordt gebruikt voor de meest bekende van de 6 methodes om een cocktail te maken, Shaken.

Door het shaken mixen alle ingrediënten niet alleen maar hierdoor word ook de kou van de ijsblokjes overgedragen aan de ingrediënten.

Daarbij zorgt het shaken ervoor dat er een kleine hoeveelheid smeltwater van het ijs toegevoegd wordt. Dit is een erg belangrijk ingredient aangezien dit de bittere smaak van alcohol neutraliseert en de cocktail een aangenamere smaak geeft.

Mix Glas

Te gebruiken in combinatie met een Tin zodat deze samen een Boston Shaker vormen. Maar het Mix Glas kan ook zelf gebruikt worden voor een andere bekende methode bij het maken van cocktails. 

 

Het is niet bij elke cocktail vereist om deze shaken. Tijdens het shaken komt er namelijk veel lucht in de mix wat het mondgevoel veranderd en de cocktail vertroebeld. 

 

Wanneer dit niet de bedoeling is maar je de cocktail wel wilt koelen gebruik je een Mix Glas om te Stirren.  

Hawthorne Strainer

Na het shaker gebruik je een Hawthorne Strainer om de cocktail uit te schenken in het geschikte glas.

Omdat de ijsblokjes die je bij het shaken gebruikt na het shaken kapot zijn schenk je de cocktail uit in een glas met nieuwe ijsblokjes. 

De Strainer zorgt ervoor dat de beschadigde ijsblokjes achterblijven in de shaker zodat je gemakkelijk de mix van vloeibare ingrediënten uit kan schenken.

Speed Pourer

Het schenken van dranken gaat een stuk preciezer en efficiënter met een pourer. In plaats van het direct schenken uit een fles zorgt deze tool voor een vlotte en constante stroming uit de fles.

Op deze manier weet je precies wat er uit de fles komt en is de kans op knoeien een stuk kleiner.  Dit is essentieel voor een juiste afmeting wanneer je uit de losse pols de correcte hoeveelheid drank wilt uitschenken.

Jigger

Ook wel bekend als een barmaatje gebruik je deze tool voor het afmeten van dranken. Vaak is de verhouding 15 ml / 30 ml maar er bestaan ook andere varianten

Fine Strainer

Deze tool gebruik je voornamelijk in combinatie met de Boston Shaker en Hawthorne Strainer. Niet elke cocktail wordt uitgeschonken in een glas met ijs. Een voorbeeld hiervan is de Martini.

Cocktails als deze schenk je extra uit door een fine strainer om de kleinere stukjes ijs uit de mix te filteren. Dit is prettiger bij het drinken en voorkomen een overschot van smeltwater.

Ook blijven hierbij kleine stukjes fruit die tijdens het shaken gebruikt zijn achter in de zeef. Het resultaat is een heldere cocktail die prettig wegdrinkt.

Mexican Elbow

Niks is beter dan het gebruik van verse sappen bij het maken van cocktails. Een handpers als deze mag dus niet ontbreken in de gereedschapskist van een goede bartender.

Hiermee pers je onder andere limoenen, citroenen en sinaasappels.

Barspoon

Een van de methodes voor het maken van cocktails is het Churnen. Hiermee mix je alle ingrediënten in een glas door middel van de Bar Spoon geleidelijk van onder naar boven. 

Omdat cocktailglazen er zijn in alle soorten en maten is de lengte van de Bar Spoon noodzakelijk om ook in langere glazen tot de bodem te rijken. 

Muddler

Voor het fijne pureren komt een muddler goed van pas. Het toevoegen van vers fruit aan een cocktail geeft enorm veel smaak.

Om de smaken goed vrij te laten komen gebruik je de muddler om het fruit te pureren in een mix glas zodat deze goed mixen met andere ingrediënten.

De muddler is ook goed te gebruiken om het sap uit partjes van citrusvruchten zoals limoenen en citroenen te persen.

WEET JE NIET WAAR JE MOET BEGINNEN?

Een volle drankkast is natuurlijk fantastisch maar het is nóg leuker als je er iets mee kan! Geen betere manier om daar achter te komen dan met een professionele cocktailworkshop.