fbpx
06 11 50 71 98 sales@homeshaked.nl

Cocktailtechniek

Hoe Shake je een cocktail?

Shake it till you make it! 

Zeer waarschijnlijk de meest bekende manier om een cocktail te maken. Door het shaken van een cocktail voeg je smeltwater toe aan de cocktail. Dit brengt de bittere smaak van alcohol in balans met de andere smaken. Daarbij koelt het de mix snel en neemt deze lucht op. Hierdoor krijg je een zeer koude cocktail die licht van textuur is.

Zeker cocktails met veel verschillende ingredienten, of ingredienten met verschillende texturen/diktes, worden vaak geshaked zodat deze goed mengen.

Benodigde Tools

Boston Shaker

Strainer

Fine Strainer

1. BUILD

Als eerste build je alle ingrediënten in het mix glas. Doordat deze doorzichtig is zie je snel wanneer je iets vergeet, en op deze manier zal de tin altijd over het mix glas passen ongeacht de hoeveelheid ijs. 

2. ICE UP!

Tijd voor ijs! Vul het mix glas zo ver mogelijk met ijs, dit kan nooit te veel zijn. Enkel een volledig gevulde shaker zal zorgen voor een goede balans.

3. FASTEN

Tijd om de shaker te sluiten. Er zijn een paar belangrijke dingen om ervoor te zorgen dat je mix niet op de vloer eindigd. 

Zet eerst de tin schuin over het mixglas. Op deze manier sluit de shaker het beste. Het glas zal op 1 plek aansluiten op de tin. Op overige plekken moet er ruimte tussen beide zitten.

Geef een goede tik op de tin zodat deze goed vast zit. Draai de shaker zodat het glas boven komt en je kan aan het shaken!

4. SHAKE

Pak beiden delen van de shaker shaker stevig vast zodat deze niet los kunnen raken. Draai de shaker voor het het shaken zodat het glas aan de bovenkant zit. Beweeg de shaker nu in de lengte met stevige slagen tot zich condens vormt op de buitenzijde van de shaker.

5. SEPARATE

Dit vergt wat oefening. Houd met 1 hand enkel de tin goed vast en tik met de palm van je andere hand krachtig tegen de tin. Zorg ervoor dat de zijde waar de tin en het glas elkaar raken naar je toe gericht is. Wanneer je dit goed doet zal het glas loskomen van de tin. 

6. STRAIN

De complete mix zit nu in de tin. Gebruik een Strainer om de mix uit te schenken in een glas met vers ijs. Wanneer je de cocktail schenkt in een martini glas of wanneer je fruit hebt toegevoegd gebruik je aanvullend een finestrainer.

WEET JE NIET WAAR JE MOET BEGINNEN?

Een volle drankkast is natuurlijk fantastisch maar het is nóg leuker als je er iets mee kan! Geen betere manier om daar achter te komen dan met een professionele cocktailworkshop.